Flash Note
Correlatie als leidraad voor diversificatie
- Gepubliceerd
-
Lengte
2 minuten leestijd
Wie de impact van de volatiliteit van de markten wil beperken, moet zijn beleggingen diversifiëren en zorgvuldig kiezen. Dat vereist een goed begrip van de correlatie tussen de financiële instrumenten in zijn portefeuille.
Wat is correlatie?
Een stijging of daling in de waarde van een financieel instrument kan als een soort vlindereffect een directe en grote invloed hebben op andere, in de sterk verschillende instrumenten. Dat verschijnsel heet correlatie.
Gebruik van de correlatie in een diversificatiestrategie
Beleggers die hun portefeuille diversifiëren door negatief gecorreleerde activa te combineren, kunnen hun blootstelling aan de specifieke risico's van bepaalde beleggingen verminderen en de schommelingen van hun globale portefeuille afvlakken. Op die manier kunnen zij een aantal ups en downs verminderen en mogelijk een regelmatiger en stabieler rendement genereren. Zo is het mogelijk om aandelen van bedrijven te combineren met staatsobligaties (leningen uitgegeven door overheden), want die twee activaklassen waren de afgelopen twintig jaar het grootste deel van de tijd weinig en zelfs negatief gecorreleerd.
Een strategie om op gezette tijdstippen te analyseren
Een correlatie kan echter in de loop van de tijd veranderen. Daarom is het belangrijk die frequent te analyseren. Tussen 2000 en 2020 evolueerden obligaties en aandelen doorgaans in tegengestelde richting, waarbij de ene activaklasse de ontwikkeling van de andere compenseerde en als schokdemper fungeerde. Wanneer de aandelenmarkten daalden, beschermden obligaties zo het vermogen van beleggers. In 2022 kregen aandelen en obligaties echter regelmatig gelijktijdig klappen. In het kielzog van de inflatiegolf gingen de twee grote activaklassen waarop de markten gebouwd zijn – aandelen en obligaties – dezelfde richting uit. Het is ook belangrijk om te kunnen inschatten waardoor die correlatie na verloop van tijd zou kunnen veranderen.
Zo zou een belegger, die in de aandelen met de kleinste correlatie met de CAC 40 wilde beleggen, geneigd kunnen zijn om Hermès en Veolia te kopen, de twee aandelen die in 2021 het minst gecorreleerd waren met de Franse sterindex. In 2022 vertoonden echter Thales en TotalEnergies* de grootste decorrelatie met de CAC 40.
*Thales + 59,49% - TotalEnergies + 33,69% - Cac 40: -12 %
Daaruit blijkt dat het gebruik van correlatie als diversificatie van een portefeuille kan helpen om de risico's te beperken door beleggingen te spreiden over verschillende activa en activaklassen, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen, valuta's en vastgoed.