De aanpak van Carmignac
ONZE ESG-THEMA'S
Klimaat
Wij beschouwen de klimaatverandering als een existentiële bedreiging en een bron van systemisch risico voor onze economieën en de financiële markten. Wij verwachten van alle ondernemingen waarin we beleggen dat ze hun impact op het milieu beperken en inzicht hebben in hoe de klimaatverandering hun activiteiten en werking zal beïnvloeden. Wij sporen ze aan om bij te dragen aan de transitie naar een koolstofarme economie, in lijn met de doelstellingen uit de Overeenkomst van Parijs.Empowerment
Bedrijven kunnen niet succesvol opereren zonder een goede afweging van de belangen van hun stakeholders. Wij verwachten van onze deelnemingen dat zij hun werknemers waarderen en een ondersteunende, veilige en inclusieve werkomgeving bieden. Wat de klanten betreft, moeten de juiste processen en interne controles worden ingevoerd om het welzijn van de klanten te waarborgen, hun ervaring te verbeteren en daardoor hun loyaliteit te vergroten. Wij verwachten ook dat ondernemingen naar beste vermogen strenge normen inzake mensenrechten hanteren in hun toeleveringsketen.Leiderschap
Robuust leiderschap is voor ons in elk bedrijf en belangrijke voedingsbodem voor de prestaties en het succes op lange termijn. Goed bestuur kan vele vormen aannemen, maar we verwachten van de ondernemingen waarin we beleggen dat ze een passende structuur opzetten die innovatie aanmoedigt en voor een solide systeem van controle en verantwoording zorgen.ONS EIGEN ESG-ONDERZOEKSSYSTEEM: START
Effectief beheer van ESG-factoren is een doorslaggevende voorwaarde van een degelijk langetermijnrendement en goed functionerend risicobeheer. In 2020 heeft Carmignac geïnvesteerd in een belangrijk project om tot een eenduidiger en beter begrip van ESG-factoren te komen in elk van de grote activaklassen: aandelen, bedrijfsobligaties en staatsobligaties. START (System for Tracking and Analysis of a Responsible Trajectory) is een overkoepelend platform dat meerdere bronnen van ruwe ESG-gegevens bundelt voor onze eigen scoresystemen voor bedrijven en ons ESG-model voor overheidsemittenten, onze analyse van controverses en de afstemming op de SDG's.
START biedt toekomstgerichte ESG-analyses die onze beleggingsteams de inzichten bieden die ze nodig hebben om de beleggingsbeslissingen te nemen die het best aansluiten bij de langetermijnbelangen van onze cliënten.
ONS RESULTATENRAAMWERK
Bij Carmignac streven we ernaar bedrijven te vinden die positieve veranderingen teweegbrengen op basis van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals – SDG's) van de Verenigde Naties. We hebben negen SDG's aangemerkt als beleggingsmogelijkheden, waarmee we bedoelen dat de bedrijven waarin onze fondsen kunnen beleggen, in staat zijn om met hun producten en diensten die doelstellingen dichterbij te brengen.
In dit opzicht hebben onze fondsen de duurzame doelstelling om meer dan 50% van hun vermogen onder beheer te beleggen in bedrijven waarvan meer dan 50% van de omzet verband houdt met goederen en diensten die positief zijn afgestemd op ten minste één van de negen SDG's waarin Carmignac wil beleggen:
(1) Geen armoede, (2) Geen honger, (3) Goede gezondheid en welzijn, (4) Kwaliteitsonderwijs, (6) Schoon water, (7) Betaalbare en duurzame energie, (9) Industrie, innovatie en infrastructuur, (11) Duurzame steden en gemeenschappen, en (12) Verantwoorde consumptie en productie.`
Ons interne ESG-onderzoekssysteem START bevat informatie over de afstemming op de SDG's op bedrijfsniveau.
Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties
In het kader van zijn aanpak van duurzaam beleggen gebruikt Carmignac de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties ter illustratie van zijn Resultatenraamwerk. De logo's, de pictogrammen, het kleurenwiel en de grafische rechten zijn en blijven het eigendom van de Verenigde Naties. Carmignac heeft de UN PRI ondertekend, maar is op geen enkele wijze verbonden aan de Verenigde Naties. De inhoud of gegevens met betrekking tot de logo's, de pictogrammen en het kleurenwiel van de SDG's zijn niet officieel door de Verenigde Naties goedgekeurd. Alle inhoud en gegevens met betrekking tot de SDG's van de Verenigde Naties zijn opgesteld door Carmignac.










ONZE MODELLEN VOOR STAATSOBLIGATIES
Carmignac vindt het belangrijk om rekening te houden met ESG-criteria bij de monitoring van staatsobligaties, aangezien die wereldwijd een prominente rol spelen in de assetallocatie. Er worden weliswaar langzaamaan externe oplossingen ontwikkeld, maar wij hebben ervoor gekozen onze eigen modellen te bouwen voor ESG-integratie, die bovendien relevante informatie opleveren voor onze beleggers. De afgelopen jaren hebben we twee modellen ontwikkeld:
- Een wereldwijd model voor het ESG-risico van staten, dat bedoeld is om in te schatten welke ESG-risico's ontwikkelde en opkomende landen het hoofd moeten bieden.
- Een op de opkomende landen toegespitst model, dat positieve ESG-ontwikkelingen in kaart brengt.
De ESG-indicatoren van START
We analyseren meer dan 30 specifieke ESG-indicatoren die we als financieel relevant hebben aangemerkt en die worden aangevuld met gegevens over controverses en impact. De analyse heeft betrekking op ongeveer 8000 bedrijven. Dankzij START kunnen onze teams unieke menselijke inzichten toevoegen en actief in dialoog gaan met de bedrijven over de onderstaande belangrijke indicatoren.
Milieu (Environment)
Maatschappij (Social)
Goed ondernemingsbestuur (Governance)
SAMENWERKING
Als actieve aandeelhouder ziet Carmignac voordelen aan zowel rechtstreeks als gezamenlijk engagement. De combinatie hiervan biedt ons de meeste invloed en slagkracht als aandeelhouder. Door onze krachten te bundelen met andere beleggers kunnen we de bedrijven waarin we beleggen het best sturen rond belangrijke ESG-kwesties en brede en systemische risico's en op termijn helpen om de marktwerking te verbeteren.
Samenwerkingsverbanden bieden uiteenlopende soorten samenwerkingskansen en niveaus van betrokkenheid. Hierna volgt een volledig overzicht van de samenwerkingsverbanden we ons bij hebben aangesloten als ondertekenaar, voorstander of deelnemer.