Carmignac

Opkomende markten: op weg naar Azië

Hoofdstuk 1

 • Gepubliceerd
 • Lengte
  4 minuten leestijd

5,3%: dat is volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF)1 de verwachte groei voor de Aziatische markten2 in 2023, tegen 4,0% voor de opkomende landen als geheel en 1,2% voor de ontwikkelde landen.

Na een bijzonder tumultueus jaar voor de aandelenmarkten mogen we ervan uitgaan dat de wereldeconomie in 2023 zal vertragen, grotendeels onder invloed van de zwakke groeivooruitzichten voor de ontwikkelde landen. De opkomende landen lijken echter goed gepositioneerd voor een herstel en kunnen zo de wereldwijde bedrijvigheid ondersteunen.

Dankzij betere macro-economische kerncijfers, een gunstiger inflatieklimaat dan in de ontwikkelde landen en de heropening van China bieden sommige opkomende landen nu een aantrekkelijk rendement voor beleggers die op zoek zijn naar diversificatiemogelijkheden.

Azië: vruchtbare grond voor aandelenbeleggers


Nu er in China een einde is gekomen aan de beperkende maatregelen tegen corona ontstaan er op de Aziatische aandelenmarkten nieuwe kansen voor beleggers. Zo zijn Chinese en Zuid-Koreaanse aandelen momenteel bijzonder aantrekkelijk gewaardeerd ten opzichte van wereldwijde aandelen.

Om deze kansen te grijpen is echter wel een selectieve en gedisciplineerde aanpak geboden. Wij bij Carmignac hebben een aantal belangrijke thema's geïdentificeerd die op deze markten een sterk potentieel voor duurzame groei bieden: industriële en technologische innovatie, gezondheid, de energietransitie en hoogwaardige consumptiegoederen.

De terugkeer van China

Carmignac

Na twee jaar van achteruitgang staan de indicatoren van de Chinese markten nu weer op groen. Het land stopte met het aanscherpen van zijn regelgeving, voerde maatregelen in om de vastgoedsector te ondersteunen en zette uiteindelijk een punt achter zijn zero-covidbeleid, zodat de binnenlandse vraag, die sterk wordt aangewakkerd door het beleid van de Chinese overheid, opnieuw zal opveren.


Onder andere dankzij het spaaroverschot dat de Chinese huishoudens gedurende drie jaar van lockdowns hebben opgebouwd en het herstel van de arbeidsmarkt, die zwaar heeft geleden onder de gezondheidssituatie, zou de consumptie weer moeten aantrekken.

Bovendien zijn heel veel Chinese bedrijven op de binnenlandse consumptie gericht:

 • het nationale merk van sportartikelen Anta Sports wint marktaandeel ten opzichte van multinationale sportmerken;

 • de budgetketen Miniso, gespecialiseerd in Chinese lifestyleproducten, is niet zo bekend bij beleggers, maar heeft wereldwijd met meer dan 5.000 winkels3.

De technologische kracht van Zuid-Korea

Carmignac

De heropening van China zal ook buiten zijn landsgrenzen een positieve impact hebben. Door de vertraging van de wereldeconomie in 2022 worden Zuid-Koreaanse aandelen ook vandaag nog tegen aantrekkelijke waarderingen verhandeld, vooral in de sectoren nieuwe technologie en halfgeleiders.


Al tientallen jaren onderscheidt Zuid-Korea zich door innovaties in de elektronica-industrie en nieuwe technologieën. Het land is de thuisbasis van enkele van 's werelds grootste leveranciers van consumptiegoederen, zoals beeldschermen voor smartphones, en andere elektronische componenten met een hoge toegevoegde waarde, zoals halfgeleiders4 :

 • Samsung Electronics, de grootste fabrikant van technologische componenten ter wereld (mobiele communicatieapparatuur, halfgeleiders, nieuwe beeldschermen, consumentenelektronica en elektrische huishoudapparatuur), die sinds 1993 nummer één is op het gebied van geheugens voor mobiele telefoons5;

 • LG Chem is een van 's werelds grootste producenten van batterijen voor elektrische voertuigen met een wereldwijd marktaandeel van meer dan 20%6 en speelt dus een belangrijke rol in de energietransitie.

 • Wist u dat?

  Samsung Electronics en LG Chem behoren al meer dan vijf jaar tot de belangrijkste posities in ons aandelenfonds Carmignac Emergents, dat gericht is op de opkomende landen en belegt in de grootste huidige en toekomstige technologiebedrijven ter wereld.

De economische omstandigheden verbeteren niet alleen in China en Zuid-Korea, maar ook in andere Aziatische en Zuidoost-Aziatische landen, zoals India, Vietnam en Maleisië. Hoewel wij op korte termijn voorzichtig blijven ten aanzien van India, gezien de hoge waarderingen en de verslechterende macro-economische kerncijfers als gevolg van de energiecrisis, zouden er de komende maanden aantrekkelijke kansen kunnen ontstaan.

Wij zijn van mening dat de aandelenmarkten in Azië meer potentieel hebben dan de obligatiemarkten, waar wij vooral tactische kansen zien, zoals in Maleisië. Wat obligaties in opkomende landen betreft, is het volgens ons interessanter om in Latijns-Amerika te beleggen. Als u meer informatie over deze regio wilt, lees dan volgende maand ons tweede artikel in deze reeks over de opkomende markten.

1Prognoses voor de wereldeconomie, update. Internationaal Monetair Fonds, januari 2023.
2De opkomende landen in Azië
3Bron: Miniso, https://www.miniso.com/EN/Brand/Intro
4Het Franse ministerie van Economie, Financiën en Industriële en Digitale Soevereiniteit – Directoraat-Generaal Financiën: https://www.tresor.economie.gouv.fr/Pays/KR/indicateurs-et-conjoncture.
5Samsung Electronics, about us: https://www.samsung.com/us/about-us/our-business/device-solutions/.
6Bronnen: Statista en SNE Research via Visual Capitalist, 2021: https://fr.statista.com/infographie/26562/parts-de-marche-fabricants-batteries-pour-voitures-electriques/.

Wilt u graag meer weten over onze duurzame beleggingsbenadering op de opkomende markten?

Carmignac Emergents A EUR Acc

ISIN: FR0010149302

Aanbevolen minimale beleggingstermijn

Laagste risico Hoogste risico

1 2 3 4 5 6 7
Voornaamste risico's van het Fonds

AANDELEN: Aandelenkoersschommelingen, waarvan de omvang afhangt van externe factoren, het kapitalisatieniveau van de markt en het volume van de verhandelde aandelen, kunnen het rendement van het Fonds beïnvloeden.

OPKOMENDE LANDEN: De nettoinventariswaarde van het compartiment kan sterk variëren vanwege de beleggingen in de markten van de opkomende landen, waar de koersschommelingen aanzienlijk kunnen zijn en waar de werking en de controle kunnen afwijken van de normen op de grote internationale beurzen.

WISSELKOERS: Het wisselkoersrisico hangt samen met de blootstelling, via directe beleggingen of het gebruik van valutatermijncontracten, aan andere valuta’s dan de waarderingsvaluta van het Fonds.

DISCRETIONAIR BEHEER: Het anticiperen op de ontwikkelingen op de financiële markten door de beheermaatschappij is van directe invloed op het rendement van het Fonds, dat afhankelijk is van de geselecteerde effecten.

Het fonds houdt een risico op kapitaalverlies in.

Bedankt voor uw feedback!