Carmignac

Economie en markten: Europese herrijzenis?

Carmignac
De economische-verrassingsindex meet de mate waarin gepubliceerde macro-economische gegevens beter presteren dan de prognose (consensus).

Europa doet het de afgelopen weken op economisch gebied aanzienlijk beter dan de Verenigde Staten, blijkt uit de economische verrassingsindices voor beide regio's.

Hoe komt dat?

Het zachte weer, waardoor de situatie op energiegebied sterk is verbeterd, de steunmaatregelen van overheden en de terugkeer van China in de wereldeconomie spelen een rol in die prestatie, die gepaard gaat met een indrukwekkende beurswinst. Sinds 31 augustus 2022 hebben Europese aandelen1 een voorsprong opgebouwd van 17,5% en zelfs 23,5% als we de stijging van de euro tegenover de dollar verrekenen!

Uiteraard zal die relatieve sterkte van Europa wel enkele haperingen kennen – bij zo'n sterke stijging heeft de beurs af en toe een adempauze nodig alvorens verder te klimmen. We gaan er evenmin blindelings van uit dat die geweldige Europese rally op korte termijn zal aanhouden. Wel achten we het waarschijnlijk dat die kentering in het voordeel van Europa, na twaalf jaar waarin de Amerikaanse beurzen bijna onafgebroken vooropliepen, past in een langdurige ontwikkeling die nog maar net begonnen is.

Wie kan daarvan profiteren?

Het inflatoire klimaat waarin de zogeheten 'ontwikkelde' economieën zich sinds 2021 bevinden, zorgt ervoor dat de financiële stromen vanuit het westen (de Verenigde Staten) naar het oosten (Europa, China, Japan) aanzwellen. Beleggers zullen namelijk meer en meer gaan inzien dat conjunctuurgevoeligere economieën wel eens sterker zouden kunnen groeien dan gedacht. Dat zou na de lange periode van ondermaatse en stagnerende groei van het afgelopen decennium een fikse herwaardering in de hand werken van de Europese, Chinese en Japanse beurzen, die meer conjunctuurgevoelige aandelen tellen.

Ook het renteklimaat, dat rationeler is geworden, werkt wellicht in het voordeel van bedrijven die historisch gezien een grotere bijdrage aan de economie leveren.

1Rendement van de Euro Stoxx 50 in vergelijking met dat van de S&P 500.
Bedankt voor uw feedback!