[Article image] [Flash Note] Blue bridge

Is technologie weer helemaal terug?

 • Gepubliceerd
 • Lengte
  3 minuten leestijd

David Older, head of equities Bij Carmignac

Carmignac

Technologiesector: stand van zaken

 • Nu de waarderingen ruim onder de piek van de coronapandemie liggen, de rentabiliteit meer aandacht krijgt en AI nieuw enthousiasme wekt, zou de technologiesector de komende maanden goed moeten blijven presteren.

Technologiesector: recessiebestendig?

 • In het verleden gaf de technologiesector voorrang aan groei in plaats van maximale rentabiliteit.

 • Daar komt echter stilaan verandering in. Nu de wereldeconomie vertraagt, beginnen technologiebedrijven meer aandacht te krijgen voor het verbeteren van de rentabiliteit.

 • Zo heeft Elon Musk bij Twitter radicaal de schaar in de kosten gezet door 75% van het personeel te ontslaan en heeft Mark Zuckerberg 2023 uitgeroepen tot het 'jaar van de efficiëntie', waarin hij de kosten bij Meta wil rationaliseren.

 • Die verschuiving naar rentabiliteit zien we in heel de technologiesector en dit zal de komende jaren naar verwachting resulteren in hogere marges en meer winst per aandeel (WPA).

 • Bovendien hebben analisten hun winstvooruitzichten voor de technologiesector de afgelopen zes maanden sterker verlaagd dan voor andere sectoren. Dat verklaart mogelijk waarom er de laatste tijd meer bedrijven zijn die de verwachtingen overtreffen.

Technologiesector: waar liggen de kansen?

AI lijkt in de hele sector op korte termijn economische voordelen te bieden, in tegenstelling tot andere trends waar de afgelopen tijd veel om te doen was

 • Voorlopig ziet het ernaar uit dat AI eerder een 'iPhone-moment' wordt dan een potentiële teleurstelling (zoals tot nu toe het geval is voor het Metaverse, het Internet of Things, zelfrijdende auto's en de blockchain).

 • De meeste grote technologiebedrijven zijn al zwaar aan het investeren in kansrijke AI-toepassingen.

 • Het verschil met eerdere trends is dat er met AI misschien al op heel korte termijn geld te verdienen zal zijn. Microsoft heeft bijvoorbeeld al verschillende door AI ondersteunde producten uitgebracht.

Aanbieders van clouddiensten en rekenkracht kunnen de vruchten van de AI-explosie plukken

 • Ook voor aanbieders van cloudinfrastructuur (Microsoft Azure, Amazon AWS, Google, Oracle) en rekenkracht (Nvidia, AMD) kan AI grote kansen inhouden.

Mathias Santos, analist technologie, media en telecommunicatie bij Carmignac

Carmignac

Focus op de winsten in de technologiesector

 • Sommige analisten voeren aan dat de reclame-uitgaven van bedrijven conjunctuurgevoelig zijn en online adverteerders hebben geleden onder de strengere voorwaarden voor het delen van gegevens voor gerichte advertenties die Apple heeft ingevoerd. Uit de cijfers van Google en Meta blijkt echter dat de advertentie-inkomsten de pessimistische verwachtingen overstijgen en in het segment reizen en detailhandel zijn toegenomen.

Hoewel er de laatste tijd twijfels rezen, oogt de toekomst gunstig voor online reclame, met name in de reissector en de detailhandel, die ondanks de vrees voor een recessie positieve groeicijfers laten zien

 • Dat de clouddivisie van Microsoft afgelopen kwartaal meer omzet heeft gedraaid dan verwacht, wijst erop dat de bezorgdheid over een groeivertraging in cloudtoepassingen door kostenoptimalisaties bij bedrijven, overdreven was. De sterke prestaties van de clouddivisie hebben een grote bijdrage geleverd aan de totale groei van de technologiereus.

De clouddiensten van Microsoft draaiden meer omzet dan verwacht en de vrees voor een vertraging doordat bedrijven in de kosten snoeien en de efficiëntie willen verbeteren, ebt weg

 • In de halfgeleidersector worstelen fabrikanten van hoogwaardige chips met tegenvallende groeicijfers in vergelijking met de snelle expansie van de markt voor pc's, smartphones en cloudtechnologie tijdens de pandemie. De sector gaat momenteel dan ook door een aanpassingsfase en heeft nog grote voorraden weg te werken voordat er nieuwe producten kunnen worden geïntroduceerd. De tweede helft van het jaar biedt echter hoop op beterschap. Een segment van de halfgeleidermarkt dat extra aandacht verdient, zijn bedrijven die de autosector en de industrie bedienen. Daar doen zich nog altijd tekorten voor en kan de schaarste toenemen naarmate de toeleveringsketens worden genormaliseerd. Halfgeleiderbedrijven die de rekenkracht voor AI leveren in datacenters, zoals Nvidia, lijken op hun beurt te gaan profiteren van het toekomstpotentieel van AI.

De halfgeleidersector staat voor een pauze om de dichtgeslibde distributieketen op adem te laten komen, maar er is hoop op beterschap in de tweede helft van het jaar. Fabrikanten van geavanceerde halfgeleiders zullen sterk profiteren van de opmars van AI en Nvidia investeert fors in de toekomst van artificiële intelligentie.

Bedankt voor uw feedback!