Flash Note

Focus 3: Productiewaarde van Mexico Dieper graven in de opkomende economieën.

22.11.2016

In 2014 vertegenwoordigde de Mexicaanse vastgoedmarkt 12% van het Mexicaanse bbp


De capaciteit van de Mexicaanse economie is onderbenut en gezien het kostenconcurrentievermogen van het land (zelfs ten opzichte van China) en de nabijheid van de Verenigde Staten zijn er groeimogelijkheden in de export van industriële producten. Het beleid van president Peña Nieto om de investeringen te bevorderen zou ook een positieve impact op de industrialisering van het land op lange termijn moeten hebben, en dus ook op de vastgoedsector.

In 2014 vertegenwoordigde de Mexicaanse vastgoedmarkt 12% van het Mexicaanse bbp. De output ervan zal in 2018 naar verwachting USD 141,9 miljard bedragen, tegenover 110 miljard in 2012, wat neerkomt op een groei van 30%(1).

De Mexicaanse industriële vastgoedmaatschappijen, ook wel "FIBRA's" genoemd, profiteren van de zeer competitieve productiesector van het land, de belangrijkste aanjager van economische groei. In Mexico wordt huur vaak (tussen 75% en 95%) uitgedrukt in USD en de huur van industriële panden is nog steeds laag vergeleken met die van Latijns-Amerikaanse sectorgenoten. Er is dus nog ruimte voor groei in de toekomst.

[Insights] 2016 11_FN_Exp_EM (All) NL

Bron
Links: Carmignac, INEGI, Morgan Stanley Research, 30/06/2015
Rechts: Carmignac, Bloomberg, ILO, BLS, SHCP, Morgan Stanley Research, International Monetary Fund, June 2016

Onze aandelenselectie

 • Fibra Macquarie

  Fibra Macquarie is een bedrijf dat gespecialiseerd is in leasing en beheer van industrieel vastgoed in Mexico. Het bedrijf heeft met 274 industriële en 17 retailpanden een van de grootste portefeuilles van industrieel vastgoed in zijn bezit, met een hoge blootstelling aan de snel groeiende, door de Verenigde Staten aangejaagde Mexicaanse auto-industrie. Fibra Macquarie biedt in 2016 een aantrekkelijk dividendrendement van 8,3% en voor 2018 verwacht men een stijging tot 8,9%. Aangezien de meeste huur in USD luidt, komt dit neer op een dividendrendement van meer dan 8% in USD. Eind 2013 hebben we een belang in het bedrijf genomen. Deze positie maakt momenteel deel uit van Carmignac Emergents Carmignac Emergents.

  [Carousel] [Flashnote] Yellow building
 • Fibra Terrafina

  In september 2013 hebben we Fibra Terrafina aan Carmignac Portfolio Emerging Discoverytoegevoegd. Het bedrijf heeft meer dan 200 industriële panden in beheer, wat neerkomt op ongeveer 5% van de totale Mexicaanse industriële vastgoedmarkt.

  De activa van de onderneming, hoofdzakelijk in het productiesegment, zijn relatief nieuw en van hoge kwaliteit. De verhuur is gebaseerd op langetermijn-leasecontracten met een hoog verlengingspercentage (bijna 91%). Het wordt geleid door een ervaren managementteam met een trackrecord van nieuwe aankopen met een sterk groeipotentieel.

  Terrafina biedt aantrekkelijke financiële kerncijfers en een aanhoudend hoog dividendrendement (geschat op 6,6% in 2016 en op 7,8% in 2017). Daarnaast profiteert het bedrijf van de zwakke Mexicaanse peso aangezien 97% van de huur in USD luidt.

  [Carousel] [Flashnote] Blue windows