Flash Note

Focus 1: Stijgende penetratiegraad Braziliaanse verzekeringssector Dieper graven in de opkomende economieën

11.10.2016

Minder dan een derde van de Braziliaanse auto's is verzekerd

De Braziliaanse verzekeringssector heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. De laatste vijf jaar zijn de verzekeringspremies met gemiddeld 16% per jaar gegroeid.

Hoewel Brazilië, gemeten naar het bruto binnenlands product (bbp) de negende economie van de wereld is, behoort de penetratiegraad in de verzekeringssector ten opzichte van de internationale normen en de andere opkomende landen tot een van de laagste. In 2014 vertegenwoordigden de Braziliaanse verzekeringspremies slechts 1,8% van het totale wereldwijde premievolume, tegenover 27% voor de VS, 10% voor Japan en 7% voor het Verenigd Koninkrijk(1).

We denken dat door de stijging van de reële lonen en de steeds grotere Braziliaanse middenklasse de vraag naar spaarverzekeringen in Brazilië zal blijven groeien.

[Insights] 2016 10_FN_Exp_EM I (All) NL

Bron: Swiss Re data, 2014

 • BB Seguridade

  Om van deze trend te profiteren hebben we de verzekeringsmaatschappij BB Seguridade, de verzekeringspoot van de grootste bank van Brazilië, Banco do Brasil, aan de portefeuille van Carmignac Emergents toegevoegd.

  Het bedrijf voert het merendeel van zijn activiteiten uit vanuit een marktleiderspositie omdat het exclusief toegang heeft tot het distributienetwerk van zijn moedermaatschappij (ongeveer 62 miljoen klanten en 5.500 kantoren(2)). Het bedrijf heeft een niet-kapitaalintensief bedrijfsmodel en is een van de snelst groeiende financiële largecaps van Latijns-Amerika met een winstgroei van 31% per jaar (2013-2015) en een stijging van het rendement op eigen vermogen van 32% in 2012 tot 51% in 2015(3).

  [Carousel] [Flashnote] Umbrellas
 • PAR Corretora

  In Carmignac Portfolio Emerging Discovery hebben we ook aandelen in PAR Corretora, een verzekeringsmakelaar die een prima uitgangspositie heeft om zonder balansrisico te profiteren van het enorme groeipotentieel van de Braziliaanse markt.

  Het bedrijf heeft met meerdere verzekeringsmaatschappijen, waaronder de op een na grootste bank van Brazilië, een exclusieve distributieovereenkomst afgesloten. De makelaardij, die per definitie hoge marges en een sterke 'operational gearing' biedt, heeft het bedrijf een vrijekasstroomrendement van 10% en een dividendrendement van 8%(4) bezorgd.

  [Carousel] [Flashnote] Red umbrella