Carmignac

Alle sterren op een rij voor groeimarkten

  • Auteur(s)
    Xavier Hovasse,  Joseph Mouawad
  • Gepubliceerd
  • Lengte
    2 minuten leestijd

Aangezien de zogenaamde "groeilanden” er, in vergelijking met de rest van de wereld, in geslaagd zijn efficiënter op de Covid-19-crisis te reageren, is het waarschijnlijk dat bedrijven van die landen van een gunstiger economisch klimaat zullen profiteren.

"Wij zijn optimistisch over de groeimarkten, omdat er zowel waarderingsargumenten als economische argumenten in het voordeel van deze regio's pleiten", aldus Xavier Hovasse, head of emerging equities bij Carmignac.

Hoewel de pandemie in Azië is begonnen, was het aantal gevallen van coronavirus per miljoen mensen in de regio en in Latijns-Amerika (met uitzondering van Brazilië) in 2020 veel lager dan in Europa of in de VS. Het effectieve beheer van de gezondheidscrisis heeft een sterk positief effect gehad op de groeieconomieën. Bovendien werd in sommige landen, met name in Azië, naar schatting veel minder geld besteed aan de ondersteuning van de economie in 2020 dan in Europa en de VS. In Azië werd minder dan 4% van het bbp (bruto binnenlands product) besteed, tegenover meer dan 6% in Europa en meer dan 8% in de VS.

Daarom vertoonden de groeilanden, en vooral China, veel eerder tekenen van een economisch herstel dan de zogenaamde ontwikkelde markten. Zo is de Chinese industriële productie al afgelopen zomer teruggekeerd naar het niveau van voor de crisis, terwijl de Chinese exporteurs het afgelopen jaar marktaandeel hebben gewonnen. Verwacht wordt dan ook dat de economie van China dit jaar met 8,2% zal groeien na een toename met 1,9% in 2020, terwijl de groei van de eurozone in 2021 5,2% kan bedragen na een daling met 8,3% vorig jaar.

Verbeterde economische fundamenten kunnen bedrijven uit groeimarkten helpen hogere winsten te genereren en hun aandelenkoersen ondersteunen, die hun achterstand op de ontwikkelde markten nog moeten inlopen. Hoewel aandelen uit de groeimarkten vorig jaar 18%1 zijn gestegen, is er nog een weg af te leggen gezien de achterblijvende prestatie van deze markten in vergelijking met de ontwikkelde markten over een periode van 10 jaar.

Carmignac

Bron: Bloomberg, 12/01/2021


"Een groot deel van de underperformance van de activa van de groeimarkten was te wijten aan een sterke Amerikaanse dollarcyclus. De valuta's van de groeimarkten zijn de afgelopen jaren ten opzichte van de dollar in waarde gedaald ", verklaart Joseph Mouawad, emerging markets debt fund manager bij Carmignac. "Nu denken wij dat we aan de vooravond staan van een grote ommekeer in de dollarcyclus," zegt hij, eraan toevoegend dat de maatregelen die de Amerikaanse regering heeft genomen om de Amerikaanse economie te ondersteunen, kunnen leiden tot een zwakkere dollar.
Naast een gunstige economische context lopen de groeimarkten voorop van de huidige technologische revolutie, vooral Azië, die als gevolg van de Covid-19-crisis in een stroomversnelling komt. De pandemie heeft immers structurele veranderingen teweeggebracht in de manier waarop wij werken, winkelen, betalen en zelfs ons amuseren.

"U vindt enkele winnaars van de digitale revolutie aan de westkust van Amerika, maar er zijn er ook, en vooral, in Azië. Azië is de grootste winnaar van de huidige industriële revolutie. Er zijn vandaag meer eenhoorns in China dan in Amerika. Ze hebben een enorm ecosysteem ontwikkeld," zegt Xavier Hovasse. "Azië investeert zwaar in de technologieën van de toekomst. De meeste mensen op de ontwikkelde markten onderschatten wat er in deze landen gebeurt," onderstreept hij.

1 MSCI Emerging Markets Index