[Flashnote] [European Markets] [Main Media] Mark Denham

Zijn er kansen in Europa?

  • Auteur(s)
    Mark Denham
  • Gepubliceerd
  • Lengte
    2 minuten leestijd

Ondanks de uitdagingen waarmee Europa momenteel wordt geconfronteerd, zijn wij van mening dat er aantrekkelijke langetermijn investeringsmogelijkheden zijn om aan te grijpen, met name aan de aandelenkant.

Volgens mij worden Europese sectoren en bedrijven vaak over het hoofd gezien

- Mark Denham, Hoofd van Europese aandelen

“We zijn vrij optimistisch over de vooruitzichten voor Europese aandelen, zeker als je drie jaar vooruitkijkt. Maar het is zonder meer waar dat er factoren zijn die dit scenario kunnen verhinderen, met name op macro- en top-down-niveau.

In Europa maakt men zich voortdurend zorgen over de brexit en de Italiaanse begroting, en hoe deze zaken zullen aflopen. Elke vorm van spanning tussen Europese landen en de Europese Unie heeft telkens een licht negatief effect op Europese aandelen.

Daarbij komt dat er onzekerheid heerst over de impact van de importtarieven van Trump op de wereldwijde handel en de Europese bedrijven. Aangezien veel Europese bedrijven zeer internationaal zijn georiënteerd, zouden dergelijke gebeurtenissen ingrijpende gevolgen kunnen hebben.

De Europese markten hebben het regelmatig moeilijk en dat manifesteert zich in volatiele aandelenkoersen, bijvoorbeeld wanneer de nieuwsstroom over de verhouding van een land met de Europese Unie aanzwelt, zoals Italië dat de begrotingsregels wil overschrijden, of de brexitonderhandelingen, maar onze globale benadering is dat we de volatiliteit willen benutten om onze posities uit te breiden wanneer we in sterke mate overtuigd zijn van een bottom-up beleggingscasus.

We zijn hoofdzakelijk bottom-up beleggers en wanneer een top-down factor als deze zorgt voor tijdelijk lage aandelenkoersen, proberen we dit te benutten om onze positie uit te breiden om het rendement van onze portefeuille te vergroten. Ik ben van mening dat er binnen Europa veel langetermijn opportuniteiten zijn. De zaken waar onze aandacht naar uitgaat zijn de meer innovatieve gebieden in de segmenten technologie, internet gerelateerde bedrijfsmodellen alsook biotech. Ik denk dat wanneer wereldwijde beleggers aan deze thema's en sectoren denken, ze het vaak uitsluitend over de westkust van de VS hebben, bedrijven zoals Amazon, Apple en grote Amerikaanse of zelfs Aziatische bedrijven zoals Tencent, Alibaba en dergelijke in China. Volgens mij worden Europese sectoren en bedrijven vaak over het hoofd gezien. Zo zijn wij momenteel geïnteresseerd in bepaalde internet gerelateerde bedrijven die in Europa zijn genoteerd en vooral ook in sommige Europese biotech-bedrijven, terwijl wereldwijde beleggers in de gezondheids zorg, volgens mij vaak ten onrechte, geneigd zijn Europa te mijden.

Uiteraard blijft de brexit een erg onzekere factor. Het meest waarschijnlijke is volgens ons dat er tegen eind maart een of andere gecontroleerde brexit zal komen. Eind maart zullen we ofwel weten wat voor relatie we zullen hebben met de Europese Unie, hoe deze er ook uitziet, ofwel vernemen dat het besluit is uitgesteld en dat het besluit over welk soort relatie dan ook is uitgesteld. Ik denk dat beide scenario's aanvaardbaar zijn voor de markten. Ik denk dat als we eind maart geen deal hebben en we de Europese unie volledig zouden verlaten, zonder een daadwerkelijke planning of inzicht in hoe onze relatie eruit zou gaan zien, dat we een probleem hebben, maar vandaag gaan we ervan uit dat die kans gering is.”