[Management Team] Denham Mark

Wat zijn onze vooruitzichten voor Europese aandelen medio 2018?

  • Auteur(s)
    Mark Denham
  • Gepubliceerd
  • Lengte
    1 minuten leestijd

In het Europese team houden we ons vooral bezig met bottom-up-beleggen, maar we moeten ook rekening houden met de omgeving waarin we aandelen selecteren en met welke marktomgeving we te maken hebben.

We denken dat de vooruitzichten voor beleggen in Europese aandelen gunstig blijven


Hoewel beleggers zich steeds meer zorgen maken over het politieke klimaat in Italië en Duitsland en de centrale banken hun liquiditeitsvoorziening afbouwen, denken we dat de vooruitzichten voor beleggen in Europese aandelen gunstig blijven.

Als we namelijk naar de markt kijken, constateren we dat Europese aandelen er goed voor staan: voor het tweede jaar op rij wordt voor Europese aandelen een positieve winstgroei verwacht, al zal dit cijfer lager zijn dan de ruime dubbelcijferige groei van 2017. Dit jaar verwachten we een winstgroei van 7 tot 8%, deels als gevolg van het vrij gunstige onderliggende momentum van de Europese en wereldwijde groei. Het cijfer zal lager uitvallen dan vorig jaar omdat het groeitempo van de economie niet meer uitzonderlijk hoog is, hoewel de voorspellende indicatoren nog steeds op een expansie wijzen1.

Ook met het oog op de lange termijn zijn de waarderingen aantrekkelijk. Zo bedraagt het gemiddelde dividendrendement op de Europese markten 3,8%, wat gezien de nog altijd lage rente een aantrekkelijk rendement is. De koers-winstverhoudingen (K/W) liggen op het 30-jarige gemiddelde, hoewel de winstverwachtingen in relatief opzicht gunstiger zijn2.

In het algemeen denken we dat het huidige klimaat met het oog op de lange termijn vrij gunstig is voor Europese aandelen en dat de waarderingen niet te hoog zijn, alhoewel we ons er goed van bewust zijn dat het handelsconflict met de VS zou kunnen escaleren en we rekening houden met de politieke situatie in Europa.