Carmignac

2e kwartaal 2023: Voorbeelden van onze activiteiten als actief aandeelhouder

 • Gepubliceerd
 • Lengte
  5 minuten leestijd

Als langetermijnbeleggers gaan wij met de bedrijven waarin wij beleggen regelmatig in gesprek om hen aan te moedigen hun praktijken op het vlak van milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur (Environmental, Social, Governance – ESG) te verbeteren. In het tweede kwartaal van 2023 kwam ons actief aandeelhouderschap tot uiting in:

 • 10
  Dialogen met bedrijven
 • 98%
  Deelname aan algemene vergaderingen
 • 56%
  Algemene vergaderingen waarin Carmignac minstens eenmaal tegen een voorstel van besluit heeft gestemd

Carmignac verbindt zich ertoe de dialoog met bedrijven op te bouwen rond vijf categorieën: grote ESG-risico's, specifieke thema's, impact, controversieel gedrag en tot slot stembeslissingen op algemene vergaderingen1.


 • In het tweede kwartaal van 2023 zijn wij tienmaal in gesprek gegaan met bedrijven waarin wij beleggen. Deze dialogen hadden betrekking op drie categorieën:

 • Carmignac

 • In 56% van de algemene vergaderingen waarop Carmignac heeft gestemd, hebben wij minstens eenmaal tegen een voorstel van besluit van het management gestemd:

 • Carmignac

Ter illustratie lichten we hierna ons engagement met twee bedrijven in het tweede kwartaal van 2023 verder toe:

Public Power Corporation


Sector: Elektriciteit
Regio: Europa

De door Carmignac beheerde portefeuilles bevatten twee obligaties van het bedrijf waaraan ESG-voorwaarden gekoppeld zijn (Sustainability-Linked Bonds of SLB's)2.

TotalEnergies


Sector: Olie en gas
Regio: Europa

Een aantal portefeuilles uit het aanbod van Carmignac bevatten aandelen en obligaties van dit bedrijf4.

1Lees voor meer informatie ons engagementbeleid op https://www.carmignac.be/nl_BE/responsible-investment/beleid-en-verslagen-inzake-verantwoord-beleggen-4785.
2Per 31 mei 2023: Carmignac Portfolio Flexible Bond, Carmignac Portfolio Global Bond, Carmignac Patrimoine, Carmignac Portfolio Patrimoine, Carmignac Sécurité, Carmignac Portfolio Sécurité.
3https://carmidoc.carmignac.com/SRIEXP_BE_NL.pdf.
4Per 31 mei 2023: Carmignac Portfolio Climate Transition, Carmignac Credit 2025, Carmignac Credit 2027, Carmignac Portfolio Flexible Bond, Carmignac Portfolio Credit, Carmignac Portfolio Global Bond, Carmignac Investissement, Carmignac Portfolio Investissement, Carmignac Patrimoine, Carmignac Portfolio Patrimoine, Carmignac Portfolio Sécurité, Carmignac Sécurité.
5Besluit 16 – Goedkeuring van het duurzaamheids- en klimaattransitieplan van het bedrijf; AV van TotalEnergies van 25 mei 2022.
6Besluit 14 – Goedkeuring van het duurzaamheids- en energietransitieplan van het bedrijf, AV van TotalEnergies van 26 mei 2023.
7Besluit A – De doelstellingen inzake indirecte emissies van Scope 3 afstemmen op het Akkoord van Parijs (adviserende stemming), AV van TotalEnergies van 26 mei 2023.
8Om de opwarming van de aarde ruim onder de 2 °C te houden ten opzichte van het pre-industriële niveau en ernaar te blijven streven de stijging van de temperatuur te beperken tot 1,5 °C.
9Bron: https://totalenergies.com/sites/g/files/nytnzq121/files/documents/2023-05/AG2023_Resultats-des-votes-par-resolution_FR.pdf.
10https://vds.issgovernance.com/vds/#/ODI4OQ==.

Van meer informatie over ons beleid inzake verantwoord beleggen, verwijzen wij u naar onze rubriek Verantwoord Beleggen:

Verantwoord Beleggen
Bedankt voor uw feedback!