Carmignac's Note
Ons maandelijks beleggingsoverzicht: April 2022
- Gepubliceerd
-
Lengte
3 minuten leestijd
In april ondergingen de aandelenmarkten de grootste daling in een maand tijd sinds maart 2020, ook al publiceerden de ondernemingen in de loop van de maand betere kwartaalresultaten dan verwacht. Net als eerder dit jaar werd het verloop van de wereldwijde aandelenmarkten bepaald door de macro-economische ontwikkelingen en – in minder mate – de kerncijfers van de ondernemingen.
Ook de obligatiemarkten – zowel staats- als bedrijfsobligaties – gingen opnieuw achteruit. De Bloomberg Global Aggregate, de belangrijkste index voor wereldwijde obligaties met een 'investment grade'-rating, verloor in april 5,48% en sinds begin dit jaar al 11,30%. Daarmee beleeft hij zijn zwaarste correctie sinds 1980.
De inflatie blijft niet zonder gevolgen! De prijzen zijn over de verslagperiode onverminderd verder gestegen, terwijl de economische groei verzwakte.
Zo lagen de prijzen in de Verenigde Staten 8,5% hoger dan twaalf maanden geleden onder druk van de uitzonderlijk krappe arbeidsmarkt, terwijl de Amerikaanse economie op kwartaalbasis voor het eerst in bijna twee jaar weer een krimp liet zien (-1,4%). In Europa is de inflatie eveneens hoog, maar vooral toe te schrijven aan de duurdere grondstoffen, die de koopkracht van consumenten en de winstgevendheid van bedrijven aantasten.
De verkiezing van Emmanuel Macron tot president van Frankrijk stelde beleggers gerust over de budgettaire ambities van de Europese Unie, maar vergroot ook de kans op gezamenlijke sancties tegen Rusland, die tot gevolg zouden hebben dat Europa nog meer in een scenario van 'stagflatie' (hogere inflatie, minder groei) verzeilt.
Aan beide zijden van de Atlantische Oceaan zijn de centrale banken bezorgd over de toenemende inflatieverwachtingen en hebben ze bevestigd bereid te zijn de prijsstijgingen te beheersen, wat de gevolgen voor de groei ook mogen zijn. Door die vastberadenheid is de tienjaarsrente in Duitsland en de VS snel opgelopen. Er kwamen respectievelijk 36 en 60 basispunten bij, waardoor de psychologische drempels van 1% en 3% in het vizier kwamen. Bijgevolg zakten risicovolle activa en de traditionele veilige havens weg.
In China houdt de overheid vast aan haar nultolerantie tegenover het coronavirus en gaat ze de stijgende besmettingscijfers te lijf met bijzonder strenge lockdowns. Die gedwongen vertraging van de economie verontrust beleggers, omdat zij ook gevolgen heeft voor de toevoerketens en de groeivooruitzichten van het land. Bovendien zal Beijing, dat bereid is forse stimuleringsmaatregelen te nemen, waarschijnlijk wachten tot de gezondheidssituatie verbetert alvorens de economie extra te ondersteunen.
Aandelenstrategie
In deze omstandigheden handhaven wij op dit moment een geringe blootstelling aan aandelen van ongeveer 15% voor wat betreft Carmignac Patrimoine. Tegelijk bereiden we de portefeuille voor op een klimaat waarin de kerncijfers van de bedrijven opnieuw de bovenhand krijgen en concentreren we onze beleggingen in ondernemingen die tamelijk ongedeerd of zelfs versterkt uit deze fase van stijgende kosten en economische vertraging kunnen komen.
In onze beleggingskeuzes geven we dus de voorkeur aan:defensieve ondernemingen in essentiële sectoren, zoals gezondheidszorg en basisconsumptiegoederen, kwaliteitsbedrijven, met weinig schulden en hoge marges, ondernemingen die profiteren van de energietransitie – rekening houdend met onze niet-financiële ESG-criteria – en de toerismesector, die wel vaart bij de opheffing van de beperkingen op internationale reizen.
Obligatiestrategie
De spreads op bedrijfsobligaties zijn afgelopen maand verder verslechterd. De bedrijfsobligatiemarkten wankelen door de normalisering van het monetaire beleid, terwijl de economie vertraagt. We hebben onze allocatie aan deze activaklasse teruggeschroefd en onze afdekkingsposities uitgebreid door CDS'en (Credit Default Swaps) op indices te kopen.
Aangezien de energieprijzen en de rente stijgen, blijven wij inzetten op emittenten uit de sectoren energie of financiële instellingen. Ook onze beleggingen in gestructureerde kredieten hebben in dit klimaat aantrekkelijke kenmerken. Met die instrumenten met variabele rente, gedekt door leningen van uitstekende kwaliteit, kunnen we tegelijk de stijging van de rente en de toename van het wanbetalingspercentage temperen en toch een aantrekkelijk rendement bieden.
De hoge grondstoffenprijzen zijn gunstig voor landen die grondstoffen produceren, met name in Latijns-Amerika, waar de verkrapping van het monetaire beleid bovendien al ver gevorderd is. Daarom houden wij bijvoorbeeld obligaties van Brazilië, Chili of Mexico in lokale valuta's aan.
Oost-Europa, dat geleden heeft onder de geografische nabijheid van Oekraïne, biedt heel aantrekkelijke kenmerken: de rente op Hongaarse obligaties in lokale valuta ligt vandaag bijvoorbeeld dicht tegen de 6%, na een stijging van 4,75% in amper vier maanden tijd.
Tot slot blijven we het renterisico actief beheren, zowel in Europa als in de Verenigde Staten.
We hebben onze posities bijgesteld op zowel de korte looptijden als de langerlopende uitgiften. In de koersen van kortlopende obligaties zit al een bijzonder snelle en omvangrijke normalisering van het monetaire beleid verrekend, terwijl effecten met een langere looptijd het duurzame karakter van de inflatie en de impact van de balansverkorting van de Federal Reserve nog niet volledig weerspiegelen. Onze positionering op Amerikaanse staatsobligaties oogt vandaag per saldo weliswaar neutraal, maar loopt vooruit op een versteiling van de rentecurve.
Globaal genomen noopt de toegenomen volatiliteit ons tot een actief beheer van de risico's om op lange termijn onze beleggingskansen intact te houden.
Sources : Carmignac, Bloomberg, 04/05/2022
Carmignac Patrimoine A EUR Acc
Aanbevolen minimale beleggingstermijn
Laagste risico Hoogste risico
AANDELEN: Aandelenkoersschommelingen, waarvan de omvang afhangt van externe factoren, het kapitalisatieniveau van de markt en het volume van de verhandelde aandelen, kunnen het rendement van het Fonds beïnvloeden.
RENTE: Renterisico houdt in dat door veranderingen in de rentestanden de netto-inventariswaarde verandert.
KREDIET: Het kredietrisico stemt overeen met het risico dat de emittent haar verplichtingen niet nakomt.
WISSELKOERS: Het wisselkoersrisico hangt samen met de blootstelling, via directe beleggingen of het gebruik van valutatermijncontracten, aan andere valuta’s dan de waarderingsvaluta van het Fonds.
Het fonds houdt een risico op kapitaalverlies in.