Van Amerikaanse giganten tot nieuwe internationale spelers
Twee jaar na de explosie van mainstream artificiële intelligentie herdefiniëren nieuwe spelers de mogelijkheden en de ontwikkelingen op de markten.
Bijna twee jaar geleden kreeg de AI-gekte vat op de wereldwijde aandelenmarkten, waardoor de technologiesector een nieuwe impuls kreeg en er enthousiasme ontstond rond de Amerikaanse 'Magnificent Seven'
Een drietal factoren heeft deze investeerdershype aangewakkerd. Ten eerste, de vraag naar formidabele rekenkracht. Ten tweede is slechts een handvol bedrijven in staat om deze rekenkracht te leveren. En ten slotte zijn deze bedrijven sterk afhankelijk van een grafische GPU-kaart die uitsluitend door Nvidia wordt geproduceerd. Deze uitzonderlijke situatie leidde tot een opwaartse herziening met 300% van de groeivooruitzichten van Nvidia (zwarte curve in de grafiek), waarbij de omzet van het bedrijf naar verwachting binnen twee jaar zal verdubbelen en binnen vijf jaar zal verdrievoudigen.
Tegelijkertijd zijn de vooruitzichten voor techbedrijven die minder direct betrokken zijn bij het leveren van de 'pikhouwelen en scheppen' van deze nieuwe goudkoorts (rekenkracht) tot stilstand gekomen. De opkomst van nieuwe spelers zou nu de status-quo kunnen verstoren.
DeepSeek en Mistral AI hebben veel media-aandacht gekregen voor hun sterk gereduceerde kosten, maar andere minder bekende namen, zoals Qwen 2.5 van het Chinese bedrijf Alibaba en het Canadese bedrijf Cohere, zouden ook een klapper kunnen maken.
De deur om te investeren in nieuwkomers gaat misschien open, maar zelfs voor de gevestigde bedrijven is de verstoring goed nieuws.
De daling van de ontwikkelingskosten van AI-modellen zal in de toekomst leiden tot een hogere adoptiegraad en dus tot een hogere productiviteitswinst als gevolg van AI. Met slechts 25 tot 35% van de bedrijven die AI gebruiken, is er aanzienlijke ruimte voor verbetering als de prijs daalt. Deze 'democratisering' van AI zou ook kunnen zorgen voor een robuuste vraag naar rekenkracht waarvan veel spelers, zowel gevestigde als nieuwe, kunnen profiteren.
Is het mogelijk dat AI zo gewoon wordt dat het handelswaar wordt?
De vraag is de moeite waard, aangezien deze verschuiving ongetwijfeld een aanzienlijke impact zou hebben op de relatieve waarderingen van AI-fabrikanten ten opzichte van AI-gebruikers en aanbieders van toepassingen.
Tegelijkertijd kan het 'Deepseek-moment', dat hintte op goedkopere en minder energie-intensieve AI, de perceptie van een Amerikaanse AI-hegemonie zonder buitenlandse concurrentie hebben veranderd. Het zou ook kunnen helpen om Chinese technologie weer 'investeerbaar' te maken.
De ontwikkelingen op het gebied van AI en de perceptie daaromheen hebben mogelijk verstrekkende gevolgen voor de toekomstige winstgevendheid van onze beleggingen. Dus laten we ... intelligent zijn!